venerdì 11 ottobre 2013

Apple Bread

'I am glad the new cook begins so well. 
Good Apple Pies are a considerable part of our domestic happiness'.
Jane to Cassandra
17 October, 1815


Today I propose a recipe tasty and fragrant! Baking this bread will fill your home with a wonderful aroma of baked apples! The recipe is taken from the book "Il pane delle Dolomiti, Arthesia Edizioni" (I have a little 'adapted for the bread machine)

Oggi vi propongo una ricetta gustosa e odorosa!! La cottura di questo pane riempirà la vostra casa di un meraviglioso profumo di mele cotte!! La ricetta è presa dal libro "Il pane delle Dolomiti, Arthesia Edizioni" (io l'ho un po' adattata per la macchina del pane) 



Ingredients

450 grams of Golden Delicious apples, peeled and cut
50 grams of white wine
1 lemon, juice
Cook thinly sliced ​​apples in white wine and lemon juice until they are cooked


Enter in the basket of bread machine (in order)

70 ml milk (so provides the recipe for the bread kneaded by hand but as I used  bread machine I've put 'more until the dough demanded!!).
Grated lemon rind
40 gr butter, cut into cubes
1 tablespoon sugar
10 gr of salt
1 egg
apples cooked in wine
100 gr flour 00
500 gr spelt flour
25 gr of yeast (I will always use a little less)


I used the program n.1 "White Bread" but I think that was fine also "whole wheat bread.


It is a little sweet bread, ideal for breakfast but also with meat dishes (with chicken livers is great!!)
Try!:)





Pane alle Mele 

Ingredienti

450 grammi di mele Golden Delicious sbucciate e tagliate
50 grammi di vino bianco
un po' di succo limone
Cuocere le mele tagliate a fettine sottili nel vino bianco e succo di limone finché non sono cotte. Lasciar raffreddare.

Inserire nel cestello della macchina del pane (in ordine)
70 ml di latte (così prevede la ricetta per il pane impastato a mano ma io, poiché ho usato la macchina del pane ne ho messo in più fin quando l'impasto non è diventato liscio e consistente).  
Scorza di limone grattugiata
40 gr burro tagliato a dadini
1 cucchiaio di zucchero
10 gr di sale
1 uovo
le mele cotte nel vino
100 gr farina tipo 00
500 gr farina di farro
25 gr di lievito (io ne uso sempre un po' in meno)


Ho utilizzato il programma 1 “Pane Bianco” ma credo che andava bene anche quello per pane integrale.


Viene un pane un poco poco dolce, ideale per colazione ma anche per accompagnare piatti di carne (con i fegatini è strepitoso!!)
Provatelo!:)

Lauren Mills 'Elfabet' (1997), A Elf









"Even if I knew that tomorrow the world would go to pieces, I would still plant my apple tree"
Martin Luther

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